
Frequently Asked Questions about the Subsection q. Application Process 

 

Question:  How are you applying the first in time rule.  Is it just based on the Notice or is it the 
full and complete application with escrow agreement attached.? 

Answer:  First in time is ranked by receipt of the Notice on our email server subject to fulfillment 
of all other criteria: timely complete application, escrow etc. 

Question:  Is it the Notice that is first in time, provided you file everything else on time (i.e. within 
5 days) and it is deemed complete?  
 
Answer: Yes 
 
Question: If you file the requisite Notice and application and escrow agreement, and then 
change your mind before May 31, can you rescind the application before May 31 and have your 
escrow released?    

Answer: Yes.  “[T]he notice escrow shall be reimbursed to the facility in full upon either rejection 
by the Board or the facility entering commercial operation…”  

Question: Do we have to use a bank for the escrow agent?  There appears to be some trouble 
getting many of the banks in New Jersey to sign off on the form.   Can we use another form of 
financial institution?     

Answer: You have to use an “Accredited Financial Institution.” The escrow agreement is based 
on one used by NJDEP for landfill closure, you can google NJDEP landfill closure escrow and 
see quite a bit of activity and background on their program, the escrow requirements, even 
municipal auditing and RFPs for escrow services.  The definition of an “Accredited financial 
institution” is contained on page 5 of the Subsection q. standard form escrow agreement. 

Question:  Why does the escrow agreement have to be signed by the escrow agent by May 15th 
if it does not have to submitted as part of the application for another 5 days?    Can you advise 
what the thinking is there? 

Answer:  This was done to prevent gaming, a rush on staff by developers seeking to learn the 
outcome of the first in time process before actually committing to fund the escrow to the 
detriment of other applicants. 

Question: Can you get your q. money back?   

Answer: The escrow agreement can be terminated and the funds refunded, as long as your 
facility hasn’t been designated; ie EY14 conditional approvals will be made by the Board with 
designation effective upon approval, EY15 designation will occur on June 1, 2014 and EY16 is 

on June 1, 2015.  The law states; “the notice escrow shall be reimbursed to the facility in 
full upon  either rejection by the Board or the facility entering commercial operation…”  
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Question: Do you have an escrow bank selected? 
 
Answer: No, we’ve modeled the process after the DEP’s landfill closure escrow process and 
understand from their staff that there are many accredited financial institutions that perform this 
work.  The DEP’s landfill closure section has provided the following list of banks with experience 
in their program: 

US Bank-  Stephanie Roche-   973-898-7160-  stephanie.roche@usbank..com 
Bank of New York/Mellon- Wendy Morgan - 212-815-8286- wendy.morgan1@bnymellon.com 
TD Bank-Arlene Murphy - 856-685-5103 - amurphy@yesbank.com 
Wells Fargo- Sergio Iacovitti- 609-826-8532-sergio.iacovitti@wellsfargo.com 
PNC- Rose Provins- 412-762-4828- rose.provins@pnc.com 
Bank of America – Donna Shaw- (201) 251-5577- donna.marie.shaw@bami.com 

 

Question: Please provide the federal tax Id number (E I N) of BPU  

Answer: The BPU’s federal tax identification number is not required in the escrow agreement 

since the agreement is between the Subsection q. applicant and the bank. 

Question: The bank interprets one sentence to mean something different than what you and I 
may read.  (First sentence of Section 5 - In all cases, the escrow account shall be invested and 
maintained so as to maximize yield and minimize risk (subject to the approval of BPU).  I see in 
the schedule that a money market investment seems acceptable but they need confirmation.  

Question: Can we receive confirmation that any investment described in A,B,C or D (below) is 
acceptable?  

Answer: See page five of the Subsection q. Standard Form Escrow agreement; “Investment Guidelines”.  
The escrowed funds can be invested in any combination of the permitted categories.   

Question: In making arrangements to open the escrow account pursuant to the subsection Q 
Order, we have found that the banks typically accept funds for deposit after the escrow 
agreement is signed by all parties.   We are prepared to fund now as the BPU application 
suggests we do, but the bank needs clarification on accepting funds prior to a BPU 
signature.   Would you please confirm that you would like the bank/escrow agent to accept our 
deposit prior to your signature on the escrow agreement? 

Answer:  The escrow agreement is between the applicant and the bank and must be executed, 
meaning funds acknowledged as deposited, before submitting the executed form to the Board. 

Question: I am the land owner for a 3 MW ac grid connect project where a developer is the 
lessee and project asset owner.  My question is: If the developer is the applicant for the Q 
SREC designation is it acceptable for me to post the escrow under my own name? 
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Answer:  As detailed on the escrow agreement, the escrow fund must be established for the 
specific project that is the subject of the Subsection Q application. The application and the 
escrow agreement are designed to be complementary requisite components of the Subsection 
Q. application package. The applicant can be any of the various parties. The escrow agreement 
requires the signature of the Owner/operator of the proposed solar electric power generation 
facility.      

Question: How should we title the escrow account?  Does the account stay in our company 
name using my EIN #. 

Answer:  Without more information, it is difficult to answer this question.  As noted above, the 
escrow account must identify the address of the proposed solar facility along with the SRP 
number, if applicable. The escrow agreement is an agreement between the depositor 
(owner/operator of the proposed solar facility) and the accredited financial institution. 

Question:  The Order on page 9 requires that the Applicant must copy Rate Counsel  on the 
application.  This requirement is not mentioned in the Instructions.  Are we do to that?  Is there a 
particular address for Rate Counsel that you would like us to send to?  If we don’t copy Rate 
counsel, are we incomplete.  

Answer:  Rate Counsel’s address is 140 East Front Street, 4th Floor, Trenton, NJ 
08625. The phone number is 609-984-1460. 
 
 
Question: On page 1 of 12 of the Instructions for applicants, the address we are 
directed to use for hand delivery is Secretary, New Jersey Board of Public  Utilities, 44 
South Clinton Avenue, 9th floor, p o box 350, Trenton, New Jersey.  On page 4 of 12, it 
appears that we are  mail or hand deliver to Solar Act Subsection q, Application 
Package, New Jersey Board of Public Utilities, 44 south Clinton Avenue, 7th floor, 
Trenton, New Jersey.  Exactly where should we bring the packages? 

Answer: 9th floor is the correct hand delivery route.  Our mailroom has been alerted, 
either address they come to will receive a date stamp. 


